jornades-formatives-web.jpg  

Hi participen alcaldes, regidors i militants 

Dissabte passat, a l’Auditori Municipal d’Alboraia, el Bloc de l’Horta Nord va celebrar una de les seues sessions periòdiques de formació. En este cas, es va aprofundir en l’urbanisme valencià, la situació actual i el canvi legislatiu important que s’està vivint tant a nivell estatal com autonòmic per tal d’ajustar-se a la normativa europea. A més, es va incidir en les grans infraestructures projectades a la comarca i, molt especialment en el polèmic traçat de l’AVE València-Castelló.
Amb aquesta finalitat, es va comptar amb la presència de José Luis Miralles, professor del Departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València i director de l’alternativa tècnica promoguda per l’Ajuntament de Meliana al traçat de l’AVE. Va estar acompanyat per Francesc Pastor, secretari comarcal d’organització del  Bloc, Àngels Belloch, regidora del Bloc d’Alboraia, i per Vicent Ahuir, alcalde de Meliana, dos municipis directament afectats per esta infraestructura.
Com va exposar Miralles “ara estem vivint un canvi important quant a la legislació urbanística, tan qüestionada al País Valencià per una aplicació desvirtuada que ha suposat un creixement desmesurat, especulatiu i d’un impacte ambiental de conseqüències greus per al nostre territori”. En este sentit, el tècnic apostà per “solucions tècniques i administratives a llarg termini que vagen més enllà de les conjuntures d’uns governs temporals o d’uns interessos econòmics molt concrets”.
D’altra banda, l’alcalde de Meliana va analitzar la situació constatant com “els ajuntaments cada vegada tenen més competències i han de prestar més serveis als ciutadans i, alhora, tenen un finançament limitat que cada vegada depén més de la gestió urbanística, ja que, després de més de 25 anys de democràcia, una de les assignatures pendents és el finançament de les administracions locals.” A més, va constatar també com, “pel que fa a les grans infraestructures és té en molt poca consideració l’opinió dels municipis per on transcorren, fet que suposa un important dèficit democràtic”. Així, va posar com a exemple com l’Administració Central ni tan sols ha tingut en compte l’alternativa tècnica al traçat de l’AVE presentada per l’Ajuntament de Meliana en el moment procedimental oportú de l’estudi de les diferents alternatives tècniques.
Finalment, en l’última part de la jornada, la regidora d’Alboraia, Àngels Belloch, va obrir l’acte als veïns i veïnes d’Alboraia, en què el professor de la Politècnica va explicar el traçat definitiu de l’AVE València-Castelló aprovat pel Ministeri de Foment. Com va resumir la regidora “es tracta d’un traçat molt complicat que ha de salvar nombrosos obstacles, amb diversos bucles de vies, passos elevats i subterranis, que suposarà una important muralla de talusos i columnes, en alguns trams de 10 metres d’alçària, que representarà un impacte ambiental i paisatgístic per a l’horta desproporcionat, i que augmentarà notablement els riscos d’inundació en una zona molt sensible”.
El Bloc de l’Horta Nord es va comprometre a coordinar la seua acció política amb la finalitat de traslladar a la societat propostes urbanístiques i d’infraestructures que suposen un creixement racional, sostenible i tendent a vertebrar el territori.