Compromís per Alboraia al llarg de la legislatura 2015-19, que està acabant, ha proposat que la ciutadania participe en l’elaboració del pressupost municipal i en la decisió de les inversions. Des de la coalició a Alboraia ens indiquen “Pensem que des de l’Ajuntament d’Alboraia s’hauria d’obrir un procés de participació ciutadana per a què el veïnat puga opinar i proposar en què vol que s’invertisca part del pressupost municipal i a què es dediquen les subvencions que venen d’altres administracions i entitats. Som conscients que la díficil situació econòmica de l’ajuntament fa que la partida d’inversions siga molt xicoteta en el pressupost ordinari. Per això hem insistit molt al llarg de la legislatura en què el veïnat poguera opinar sobre la destinació dels diners que arriben per subvencions”.

Des de la coalició a Alboraia s’ha insistit en la participació ciutadana a l’hora de treballar el pressupost municipal. Compromís ha presentat escrits i ha defensat propostes per als diferents pressupostos municipals. Les seues propostes han recollit: qüestions tècniques per a comprovar que les previsions econòmiques eren viables; el requeriment de la participació ciutadana i propostes concretes.

Des de Compromís per Alboraia afirmen “el nostre criteri a l’hora de proposar partides concretes econòmiques, tant en el cas del pressupost municipal o a l’hora de sol·licitar subvencions, ha sigut anar a les qüestions més bàsiques-estructurals (clavegueram, accessibilitat, manteniment d’infraestructures i equipaments municipals, entre altres); a aquells assumptes que poden ajudar a les persones que més ho necessiten (serveis socials, partida pis d’emergència social, etc.) i intentar que hi haguera inversió en tots els diferents nuclis i barris del poble.”

Compromís per Alboraia, per exemple, va proposar en el pressupost 2019 entre altres qüestions: programació anual per a joventut i no centrar-se en grans events; obertura de les instal·lacions esportives i educatives fora de l’horari lectiu; ampliació progressiu de l’horari de socorrisme en platges; millora dels carrils bici; senyalització de camins i patrimoni cultural de l’horta; partida pis d’emergència serveis socials; augment progressiu de la inversió en serveis socials per veí-ïna; recuperació del projecte del voluntariat lingüístic; millora de la dotació de policia municipal en general i en especial en les platges; millores en el Passeig d’Aragó; partida per a la memòria històrica; partida per a la implementació del pla d’igualtat.