Davant la molt deficient resposta que les institucions estatals i supraestatals europees han donat fins al moment a la l’afluència massiva de persones que fugen de la situació de guerra i crisi humanitària que pateixen diversos estats de l’Orient Mitjà (principalment, Síria), Compromís per Alboraia ha traslladat al ple municipal una proposta per tal que l’Ajuntament actue, en la mesura de les seues modestes possibilitats, per tal de facilitar l’acollida d’aquestes persones i de mostrar la predisposició ciutadana a fer-ho i la solidaritat del poble d’Alboraia amb elles.

Concretament, la proposta preveu la declaració dÁlboraia com a “poble refugi” i la creació d’un registre per tal que s’hi inscriguen aquelles famílies de la localitat que desitgen i puguen acollir persones refugiades. A més, també inclou la petició d’un llistat de bens municipals disponibles. Finalment, la proposta contempla la coordinació amb altres organitzacions i institucions, com ONGs o la Generalitat Valenciana, que s’ha mostrat favorable a la creació d’una xarxa municipal d’acollida, i també la petició formal al govern de l’Estat i a la Unió Europea per tal que atenguen com correspon la difícil situació de les persones desplaçades.

Us deixem el text complert de la moció:

Àngels Belloch, Miquel Solís, Agustí Hernàndez, Màbel Redondo, Conxa Villena i Ramon Gimeno, regidores i regidors de Compromís a l’Ajuntament d’Alboraia, en
l’exercici de les nostres funcions presentem al Ple Municipal per al seu debat i aprovació, si escau, la següent moció:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El poble valencià, i Alboraia en particular, ha sigut i és un poble solidari amb les persones que pateixen com a conseqüència de les guerres, l’opressió política i social, les dictadures o en general, les catàstrofes.

Moltes famílies valencianes, també d’Alboraia, des de fa anys venen acollint xiquets i xiquetes saharauis durant els mesos d’estiu en el programa Vacances en Pau. Aquests xiquets estan uns mesos lluny dels campaments de refugiats de Tinduf en ple desert del Sahara i passen part del seu temps convivint amb famílies valencianes.

També des de fa anys a Alboraia s’està acollint en pobles i ciutats valencianes a xiquets i xiquetes dels orfanats o de famílies humils de la regió de Txernòbil (Ucraïna) per alliberar-los temporalment de la radiació que des de l’explosió dels reactors de la central nuclear en 1986 inunda tant l’aire com els aliments que ingereixen.

Aquesta mostra de solidaritat ve de lluny. Durant la Guerra Civil, el nostre va ser poble d’acollida de famílies refugiades provinents de Gibraltar a les quals l’ajuntament va buscar allotjament amb famílies del nostre poble, com acordà el Ple de l’Ajuntament, de forma que aquestes famílies van viure a cases del poble i de l’horta, i varen conviure amb els nostres avantpassats. A més, l’ajuntament d’Alboraia també va destinar diners a refugiats i evacuats allotjats al nostre poble durant eixos anys, com es pot seguir per les actes del Ple municipal d’estos anys.

Tambe durant el període 36-39, més de 30.000 xiquets i xiquetes varen ser evacuats de la ciutat de Madrid, els anomenats ‘xiquets de la Guerra’ per a què no visqueren els horrors de la comptessa bèlica i van ser acollits en famílies valencianes i catalanes.

Així mateix moltíssims valencias i valencianes van rebre la solidaritat de famílies d’altres pobles del món, especialment de llatinoamèrica i França, que van fugir de la Guerra Civil i de la dictadura franquista.

Per tot allò exposat es proposen al ple municipal els següents

ACORDS

Primer. La declaració per part de l’Ajuntament d’Alboraia com a “poble refugi”

Segon. L’Ajuntament d’Alboraia es compromet a fer una crida a la ciutadania per a fer un cens de famílies acollidores.De la mateixa forma l’Ajuntament d’Alboraia es compromet a elaborar una llista dels recursos municipals que podria mobilitzar en cas de necessitat.

Tercer. L’Ajuntament d’Alboraia es compromet a traslladar aquesta iniciativa a les ONGs que estan treballant a camps de refugiats o zones d’arribada de refugiats per gestionar la possibles acollida. Amb aquest objectiu es remetrà la moció a la Coordinadora Valenciana ONGD .

Quart. Així mateix l’Ajuntament d’Alboraia es compromet a demanar formalment als governs europeus, inclòs al govern espanyol, que posen per davant els drets humans i acullen com es mereixen les persones que fugen de la misèria i/o la guerra i que apliquen la política per intervindre en l’origen del problema i no per a afegir sofrements a les víctimes. Amb aquest objectiu es remetrà la moció al president de la Generalitat, al president del govern de l’Estat Espanyol i una còpia al parlament europeu per a què ho distribuïsca entre els grups polítics del Parlament Europeu.