Moció aprovada pel Ple d’Alboraia 

Àngels Belloch i Aguilar, PORTAVEU DEL GRUP MUNICIPAL DEL BLOC, atenent al que disposa l’art. 97del ROFJ (RD 2568/1986), presenta davant del Plenari de l’Ajuntament la següent MOCIÓ DEL BLOC NACIONALISTA VALENCIÀ D’ALBORAIA SOBRE EL VOT ACCESSIBLE EXPOSICIÓ DE MOTIUS: 

Les eleccions constitueixen una peça fonamental en el funcionament de la democràcia. Actualment, el dret electoral de qualsevol Estat democràtic contempla la celebració d’eleccions mitjançant el sufragi universal, lliure, igual, secret i directe.  Atès que la Constitució Espanyola en el seu article 23.1 reconeix als ciutadans el dret a participar en els assumptes públics, mitjançant representants triats per sufragi universal. A més a nés en els articles 68.1 i 69.2, quan fan referència a les Corts Generals, defineix l’esmentat sufragi, com universal, lliure, igual, directe i secret. Atès que l’article 86.1 de la Llei Orgànica 5/1985 de 19 de Juny, de Règim Electoral General, afirma que el vot és secret, caràcter que es configura com una garantia, i conseqüentment com element fonamental de la llibertat en el seu exercici.  Tenint en compte que l’artícle 87 de la citada Llei Orgànica, estableix una especialitat i diu: “Els electors que no sàpien llegir, o que, pel seu defecte físic, estiguen impedits per a triar la papereta, o col·locar-la en el sobre, i lliurar-la al president de la taula, poden servir-se per a aquestes operacions, d’una persona de confiança”.

En allò que es refereix als invidents, no seria d’aplicació l’article citat, ja que no estan impossibilitats per a llegir, ja que tenen el seu propi alfabet, (el braille), que permet llegir i escriure, tenen les mans hàbils per a llegir, escollir la papereta, introduir-la en el sobre, i entregar-la al president de la mesa, el problema no és tant d’impossibilitat material, com d’inaccessibilitat. Atès que el fet d’imprimir paperetes en Braille, faria possible que aquest col·lectiu pogués disposar del seu dret a vot secret i lliure, sense la necessitat de dependre de terceres persones. Atès que ha de ser volutat dels poders públics, propiciar accions positives que remoguen les barreres que impedisquen l’accessibilitat. Per tot el que hem exposat:  PROPOSTA 

 Primer. Instar al Govern de l’Estat Espanyol, a impulsar mesures que permeten a les persones invidents, poder exercir el dret a vot, garantint que aquest puga ser secret i lliure, mitjançant les mesures de caràcter tècnic que siguen factibles i aplicables.

Segon. Instar al Govern de l’Estat Espanyol a que desbloquege la reforma de la LOREG que està paralitzada des del novembre de l’any 2005, en tràmit d’esmenes.

Tercer. Comunicar aquest acord a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a la Generalitat Valenciana, als Grups Parlamentaris del Parlament Valencià, al Govern de l’Estat Espanyol, i als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats.  Maria dels Àngels Belloch i Aguilar