Davant la proposta de Miguel Chavarria (alcalde d’Alboraia) per a què l’oposició s’integrara en la Junta de Govern local, el col·lectiu de Compromís per Alboraia va prendre una sèrie de decisioins, que després el grup municipal ha plasmat en un document i ha traslladat tant al PSOE com a la resta de grups.

Document en pdf ací escrit_junta_de_govern_local

A continuació pots llegir el document en text corregut

————————

1.- Compromis per Alboraia està a favor de la màxima transparència en la gestió i funcionament dels organismes municipals.

2.- Compromís per Alboraia està a favor de participar en els òrgans de gestió de l’Ajuntament d’Alboraia i posar d’aquesta forma els nostres vots i treball al servei d’Alboraia.

3.- Per això considerem que cal transferir totes les competències que legalment es puga des d’alcaldia o els regidors delegats al Ple municipal, òrgan de la màxima representativitat de l’Ajuntament d’Alboraia. Aquelles competències que actualment té l’alcalde o tenen els regidors delegats i no permeten un funcionament fluïd de l’administració, que passen a la Junta de Govern. Entenem que el compliment d’aquestes mesures és totalment necessàri per aconseguir una major transferència: tant la Junta de Govern Local com el Ple, són més representatius que organismes unipersonals com alcaldia o un regidor delegat.

4.- En el tema que ens ocupa, la proposta de l’alcalde a la resta de grups per a participar a la Junta de Govern local, considerem que el pes que l’alcalde atorga al seu grup, el PSOE, és major que el que té al Ple, i en ares a una major transparència, el pes del PSOE hauria de ser proporcional a la força que el veïnat li ha donat en les eleccions.

És funció de la Junta de Govern, segons el ROM, Reglament Orgànic Municipal: Article 53, punt 1. “Es atribución propia e indelegable de la Comisión de Gobierno la asistencia permanente al Alcalde en el ejercicio de sus atribuciones”. Així mateix, l’article 52.3, diu “El Alcalde puede cesar libremente, en todo momento, a cualesquiera miembros de la Comisión de Gobierno”

En la Junta de Govern local el PSOE s’atribueix 4 dels 8 regidors, que completat amb el vot de qualitat de l’alcalde, vol dir que són 5 de 9. Aquest fet significa que el PSOE, que va traure 3.410 vots, un 26,74% dels 12.749 vots en les eleccions municipals, amb aquesta proposta s’atribueix un 55,5% dels vots en la Junta de Govern.

Però no només això. En aquesta proposta, i pel tipus d’acords que es tracten a la Junta de Govern Local, són temes que prèviament ja haurà decidit el PSOE, amb les competències que té com a alcalde, o amb les dels regidors en qui delegue l’alcalde. En l’escrit que ens va enviar, l’alcalde deixa clar que no pensa delegar cap àrea. Diu així, per a conformar la junta de govern local: “un concejal sin delegación de cada uno de los grupos COMPRIMÍS, PP, CIUDADANOS e IU”.

El fet de formar part de la Junta de Govern, un òrgan col·legiat de govern de l’Ajuntament d’Alboraia, compromet des del punt de vista jurídic. És a dir, les responsabilitats del que decidisca l’alcalde i els regidors delegats en l’àmbit de les seues competències vindrien a un organisme en què el PSOE també té majoria, com hem dit, però serien socialitzades entre els membres de la junta de govern, que és un òrgan, com diu la llei, d’assistència permannent a l’alcalde en l’àmbit de les seues competències. Això vol dir que l’alcalde i el PSOE s’atribueixen l’única capacitat de gestió, però volen compartir les responsabilitats de la gestió.

Pel que hem dit, en ares a participar en el màxim d’òrgans de gestió, i per a una major transparència, sí que volem participar com a oients, sense vot, però amb veu, amb la possibilitat de poder aportar i construir una Alboraia millor. A més, el fet de participar així de la Junta de Govern estalviaria la dieta que cobra el regidor o regidora de Compromís.

En eixe sentit, per a ser més transparents encara, volem que les Juntes de Govern es facen al saló de plens, i es graven, per tal de poder accedir a l’àudio, com a altra ferramenta de transparència i per a que els regidors i regidores de l’ajuntament puguen tindre accés.

I pel que respecta al funcionament, a més, ens agradaria saber, si és possible, amb quina antel·lació es podrà accedir als expedients de la Junta de Govern Local.