Resum de la legislatura 2011-2015

Inici de la legislatura amb il·lusió

Començàrem la legislatura amb grans il·lusions. D’una banda obtenien dos regidores i un regidor, el que representava un augment en els vots i un important augment d’un a tres escons. D’altra banda, per primera volta des de feia molt de temps podiem decidir qui seria l’alcalde per no haver una majoria absoluta de cap partit.

Era el moment de recolzar un canvi polític, un canvi de talant. Després de debats interns en què pogueren participar els membres de les llista electoral, afiliats, simpatitzants i altres veïns del poble, vam decidir que el poble demanava eixe canvi i coherentment vam votar la investidura de Miguel Chavarria com alcalde. No era un membre de la nostra coalició però era el cap d’una llista progressista amb més vots.

Pensem que començàrem tots els membres del quatripartit amb l’objectiu de fer neteja de l’Ajuntament, d’una banda saber què havia passat en l’Ajuntament durant els 12 anys de govern del PP i demanar responsabilitats si així s’havia de fer. D’altra banda també parar el deute i veure exactament fins on arribava exactament. També era imporant un canvi de talant, on l’ajuntament fóra més inclusiu i es tingueren en compte a tots els veïns.

Iniciatives dels nostres regidors/es dins de l’equip de govern

Durant la nostra pertinença a l’equip de govern, els regidors/es de Compromís vam estar al front de diferents regidories on es plantejaren diferents iniciatives dins de l’equip de govern que es va formar inicialment per quatre partits (PSOE, UPPA, Compromís, CIALBO).

Àngels Belloch va estar al front de Cultura, festes i esports. Des d’aquesta regidoria es donà resposta a les inquietuds i iniciatives dels veïns en els camps de la cultura, les festes i els esports. També es va treballar per a buscar subvencions per a fer el manteniment necessari per a les instal·lacions esportives que així ho necessitaven. Per exemple en eixe moment es va iniciar la reparació de la coberta del pavelló esportiu. S’ofertà la màxima programació cultural i esportiva amb els mínims recursos municipals. Es van recuperar el teatre en anglés, l’anem al teatre, i es va mantindre la campanya de promoció d’artistes locals. En els esports es va recuperar la carrera a peu que es va vincular amb una finalitat solidària. Va ser la representant de l’Ajuntament d’Alboraia en l’EMTRE durant la seua estada com a regidora de l’equip de govern.

Francesc Pastor va estar al front de la regidoria de promoció econòmica. Des de la regidoria es va fomentar el comerç local i les empreses locals amb iniciatives com fires comercials, rutes de la tapa, campanyes de promoció comercial i altres. Un objectiu important de la regidoria va ser potenciar l’associacionisme dels comerciants i restauradors per a treballar conjuntament en la promoció del teixit productiu d’Alboraia.

Mabel Redondo Durà va estar al front de la regidoria de modernització. Va treballar per la transparència de l’Ajuntament amb la publicació dels audios i les actes dels plens i les juntes de govern en la web municipal, i la implementació del portal per la transparència “govern obert”. Es va implicar amb les activitats culturals que es van realitzar per a potenciar l’arxiu municipal, com foren l’exposició de l’origen d’Alboraia, l’exposició del fons Vilar o l’elaboració de la web de l’arxiu municipal.S’encetà la digitalització d’alguns fonts fotogràfics de l’Ajuntament. Un objectiu va ser la racionalització dels sitemes informàtics i de les despeses de les comunicacions.

Eixida de Compromís de l’equip de govern

El tres de març de 2014 les regidores i el regidor de Compromís vam presentar un escrit per registre d’entrada en l’Ajutament pel qual comunicàvem que renunciàvem a les nostres competències dins de l’equip de govern, i que coninuaríem el treball per Alboraia des de l’oposició. Els motius que plantejàvem en el nostre escrit de renúncia van ser (a continuació els transcrivim):

– La manca de decisició de l’equip de govern per a aclarir els indicis d’irregularitats i en conseqüència actuar contra la gestió de l’anterior alcalde des del Ple de l’Ajuntament.

– La falta de voluntat del PSOE per a denunciar al Ple l’acord de soterrament de vies entre l’Ajuntament i la Generalitat amb l’objectiu irrenunciable per part de Compromís de què ha de ser la Generalitat qui financie el deute originat pel soterrament de les vies del Metro.

– La divergència de criteri en la gestió diària de les empreses municipals amb la resta del govern municipal.

– La tendència del PSOE a continuar els plantejaments urbanístics dels anteriors gestors públics de l’Ajuntament d’Alboraia.

– La incomprensible resistència del PSOE a acordar el pressupost municipal amb la totalitat de les forces polítiques.

iniciatives en l’oposició—mocions, preguntes

Una vegada vam deixar l’equip de govern i les nostres regidories, havíem de continuar treballant per Alboraia però d’altra forma (mocions, preguntes en les comissions, propostes trasmeses per escrit i verbalment).

Les mocions són iniciatives dels diferents grups municipals que es presenten en els plens i en què es plantegen propostes en què es poden fer sol·licituds a altres administracions, declaracions institucionals, etc. A continuació repassem les mocions que ha presentat Compromís durant aquesta legislatura. Algunes van ser aprovades amb el recolzament d’altres partits però altres no van tindre el recolzament suficient. A continuació les teniu totes:

Moció juny 2013. Moció de Grup Municipal de Compromís per Alboraia perquè el ple de l’Ajuntament demane a la Conselleria d’educació, cultura i esport de la Generalitat Valenciana el pagament del deute amb les escoles públiques.

Moció juny 2013. Moció per al canvi de nom del parc José Ramón García Antón per “Víctimes del 3 de juliol”

Moció setembre 2013. Moció del Grup Municipal de Compromís a l’Ajuntament d’Alboraia de rebuig a la reforma elèctrica i de suport a les energies renovables.

Moció octubre 2013. Moció contra la fractura hidràulica o fracking.

Moció novembre 2013. Moció de rebuig al tancament de RTVV anunciat pel govern de la Generalitat i de suport als seus/es treballadors/es.

Moció gener 2014. Moció per la recuperació del deute històric de l’estat amb la nostra comunitat autònoma acumulat per l’infrafinançament autonòmic durant 2002-2012.

Moció febrer 2014. Moció d’adhesió del municipi d’Alboraia a l’economia del bé comú.

Moció abril 2014. Proposta per a reclamar la devolució de l’impost IVDHM, també conegut com a”cèntim sanitari”

Moció abril 2014. Moció per a la commemoració del 17 de maig. Dia internacional contra l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia

Moció abril 2014. Proposta per declarar inembargables les ajudes socials.

Moció maig 2014. Moció per a reclamar el pagament del deute de la Generalitat amb el Consorci Comarcal de Serveis Socials de l’Horta Nord.

Moció maig 2014. Proposta per a què l’Ajuntament es posicione davant el projecte de la Diputació Provincial de València: Projecte bàsic d’acondicionament de traçat, carril bici i variant de Tendetes en la carretera CV-311 d’Alboraia a la V-21 (S-437PB)

Moció de juny de 2014. Moció per a incrementar les beques de menjador en temps i quantia.

Moció de juny de 2014. Moció per a condemnar les agressions produïdes durant les trobades de la Safor i demanar a la Delegació de Govern que perseguica aquestes actuacions.

Moció de juny de 2014. Moció arran de l’abdicació del rei en què es demanava instar al govern a impulsar modificacions legals per a què la ciutadania puga elegir directament el cap de l’estat.

Moció de juliol de 2014. Moció per a condemnar l’agressió patida per un veí d’Alboraia la nit del 14 al 15 de juny de 2014.

Moció de juliol de 2014. Moció sobre horaris comercials en festius i compromís de no establir zones de gran afluència turística al nostre poble.

Moció de juliol de 2014. Moció del grup municipal Compromís per a què el Ple de l’Ajuntament demane a la Conselleria d’Infraestructures, territori i medi ambient sobre l’horari del metro en estiu.

Moció de juliol de 2014. Moció per a la millora del transport públic a Alboraia.

Moció d’octubre de 2014. Moció per a demanar la modificació legislativa per a què l’última paraula en la decisió de la ubicació de les estacions de servei (gasolineres) estiga en la mà dels ajuntaments.

Moció d’octure de 2014 sobre mancances educatives inici de curs i demanant que no s’eliminen els grups d’electricitat de FP del IES Patacona d’Alboraia.

Moció de novembre de 2014. Moció per a demanar l’acompliment de la sentència del TSJ contra el decret de copagament.

Moció de novembre de 2014. Moció per a la promoció dels lloguers socials.

Moció de gener de 2015. Proposta per a determinar l’abast de la sentència del Tribunal Suprem 2159/2014 al municipi d’Alboraia que fa referència a la contribució (ibi).

Moció de gener de 2015. Moció per a instar la Generalitat a defendre els serveis socials.

Moció de febrer de 2015. Moció de rebuig a l’acord comercial “d’associació transatlàntica per al comerç i la inversió” entre la Unió Europea i els Estats Units (també conegut com a TTIP).

Moció de febrer de 2015. Moció-resolució del ple per a l’adhesió al pacte dels alcaldes i les alcaldesses de la Unió Europea. El pacte fa referència a un compromís medioambiental dels ajuntaments.

Moció d’abril de 2015. Moció contra la privatització del registre civil.

Moció d’abril de 2015. Moció de Compromís per a permetre el canvi de potència elèctrica en les cooperatives agrícoles.

Preguntes en les comissions

Mensualment els grups municipals poden realitzar per escrit preguntes a l’equip de govern per a què responga a eixes preguntes en les comissions. Compromís començà a realitzar preguntes a les comissions arran de la seua eixida del govern i passar a a formar part de l’oposició.

Abril de 2014: 9

Maig de 2014: 20

Juny de 2014: 40

Juliol de 2014: 40

Setembre de 2014: 44

Octubre de 2014: 40

Novembre de 2014: 37

Desembre de 2014: 31

Gener de 2015: 38

Febrer de 2015: 25

Març de 2015: 21

Abril de 2015: 18

S’ha preguntat sobre qüestions que afectaven als diferents nuclis urbans i sobre temàtiques diverses.

Ens preocupen les infraestructures que poden afectar a Alboraia

Durant aquesta legislatura hem fet propostes i hem treballat per a què el ple d’Alboraia (on estem tots els partits de l’Ajuntament) es manifestara en contra o fera al·legacions a diferents infraestructures que podien afectar al nostre poble.

A més d’allò que s’aconseguira en el ple, Compromís paral·lelament ha fet les al·legacions com a grup municipal que ha considerat necessàries. S’han fet al·legacions: a l’ampliació v-21; al·legacins al “Projecte bàsic d’acondicionament de traçat, carril bici i variant de Tendetes en la carretera CV-311 d’Alboraia a la V-21 (S-437PB)”; Al·legacions a la revisió simplificada del Pla General d’ordenació urbana de València.

Hem dut endavant iniciatives i han col.laborat amb nosaltres Compromís de les Corts Valencianes, el diputat provincial, l’eurodiputat i el grup municipal de València

El nostre treball ha comptat amb la col·laboració dels nostres companys de Compromís de l’Horta Nord. Els diferents col·lectius que formem part de la nostra comarca ens coordinem per a fer accions comunes.A més hem treballat amb els membres de Compromís de les Corts Valencianes, el diputat provincial, l’eurodiputat i el grup municipal de València.

Compromís en les Cors Valencianes ha col·laborat amb nosaltres en diferents qüestions com són les següents:

octubre 2013 proposició no de llei de tramitació ordinària del grup parlamentari Compromís en les Corts Valencianes en què es demanava “Les Corts Valencianes insten el Consell a abonar als centres ocupacionalas tot el que se’ls endeuta i els interessos que han tingut que abonar als bancs i demés entitats de crèdit pel retard en el pagament de la Generalitat (interessos que han de ser considerats deute il·legítim).”

Novembre de 2013. Esmenes als pressupostos de la Generalitat de 2014 en aspectes que afecten a Alboraia: finançament de la construcció d’un frontó cobert a Alboraia; Pagament del deute de la Generalitat Valenciana amb el Consorci Comarcal de Serveis Socials de l’Horta Nord; dotació econòmica per a fer un conveni administratiu per a l’EPA d’Alboraia; inversió destinada per a solucionar els defectes de calefacció en educació infantil i primària i en la coberta (ensenyament primari); dotar amb un pediatre més els centres de salut d’Alboraia.

Juliol 2014. Pregunta parlamentària sobre el tancament del Grau Superior d’Electricitat en l’IES Patacona d’Alboraia.

Octubre de 2014. Proposició no de llei de tramitació ordinària.En què es demana al Consell de la Generalitat Valenciana: garantir el funcionament del Consorci Comarcal de Serveis Socials de l’Horta Nord; fer front al pagament del deute que manté amb el CCSS de l’Horta Nord, amb l’exigència del compliment dels terminis establerts per al seu pagament i a incloure els interessos devengats pels crèdits demanats com a conseqüència dels retards en els pagaments; eliminar el copagament; negociar amb les entitats els mecanismes de finançaments estables que garantisquen la continuació del servei.

Novembre de 2014. Esmenes als pressupostos de la Generalitat de 2015 en aspectes que afecten a Alboraia: Dotar al Consorci Comarcal de Serveis Socials de l’Horta Nord dels recursos necessaris per a poder funcionar amb els mateixos serveis que fins ara sense haver d’acudir a la figura dels copagament. Pagament del deute que manté la Generalitat Valenciana amb Consorci Comarcal de Serveis Socials de l’Horta Nord; Soterrament de vies de FGV al terme municipal d’Alboraia, assumint la Generalitat Valenciana el cost total de les actuacions; regeneració i recuperació de la platja dels Peixts al terme municipal d’Alboraia; dotació econòmica per a fer un conveni administratiu amb l’EPA d’Alboraia; inversió destinada per a solucionar els defectes de calefacció educació infantil i primària i coberta; incrementar el personal en l’àrea de pediatria en els centres de salut d’Alboraia per tal de garantir la correcta atenció a les persones.

Compromís en les Corts va presentar una Proposició no de llei de tramitació ordinària per a la condonació del “deute” generat pel soterrament de les vies del trenet.

El diputat de Compromís en la Diputació Provincial de València Emili Altur ha treballat amb nosaltres, ens ha informat de les diferents iniciatives, subvencions i ajudes, i a més ens ajudat a concertar reunions de treball en la Diputació.

Amb el eurodiputat Jordi Sebastià hem estudiat possibilitats de programes europeus per a temes d’interés comarcal com el Barranc del Carraixet.

Amb el grup municipal de Compromís de l’Ajuntament de València hem treballat fonamentalment dos temes, d’una banda el tema de l’autobús de la EMT i el PGOU de València. En el cas de l’autobús, ens han ajudat preguntant sobre la situació de l’autobús 31 de la Patacona. En el cas del PGOU, ens van ajudar a l’elaboració de les al·legacions que va presentar el grup municipal de Compromís d’Alboraia, i també a l’hora de fer la proposta a l’Ajuntament d’Alboraia des de Compromís.

Campanya “Soterrem el deute”

El problema del deute i les obligacions econòmiques pendents (128 milions d’euros segons un informe de la Sindicatura de Comptes) que hem heretat de les legislatures en què va governar el PP, és un problema que complica i lastra el futur de l’Ajuntament d’Alboraia. Aquest problema té tres potes: el pagament a proveïdors, el “deute” del soterrament de vies (que nosaltres considerem que hauria d’asumir la Generalitat Valenciana) i els 23 milions d’euros que va donar una empresa a l’Ajuntament d’Alboraia en concepte de futurs beneficis de la Marina de Port Saplaya.

En el cas del “deute” del soterrament de vies vam realitzar la campanya “Soterrem el deute” en què vam informar amb un correu postal i reunions als veïns de la situació i ferem una recollida de signatures.

La carta explicava les raons per les quals demanàvem la signatura a favor de la condonació del deute:

“El dia 10 de gener vam iniciar una campanya per tal el deute del soterrament de la línia 3 del metro no pose en perill la viabilitat del nostre ajuntament i amb això tots els serveis educatius, socials i d’altres que presta.

La campanya #soterremeldeute, demana la condonació d’un deute, de 26 milions d’euros més 750.000 euros anuals d’interessos, pels següents motius,

Perquè és impossible de pagar, er al nostre municipi. Ja que, com va advertir l’interventor municipal al seu informe, no es pot ni es podia pagar.

Perquè és un deute il·legítim. És la Generalitat qui té capacitat econòmica i competències exclusives en este tipus d’obres i qui hauria, vista la inviabilitat que ho pagués Alboraia, finançat l’actuació

Perquè és un greuge comparatiu. Cap altre ajuntament ha hagut de finançar estes obres. La ciutat de València, amb la seua extensa xarxa de transport públic, és el millor exemple

Perquè ens oblida als alboraiers/eres. Obligant-nos a prioritzar el pagament d’un deute sobre la prestació de serveis a la ciutadania.”

Reunions anuals amb el veïnat

Durant la legislatura hem realitzat reunions anuals amb el veïnat per a explicar la gestió del grup municipal Compromís i per a donar l’oportunitat als veïns de preguntar allò que creguérem convenient.