angels.JPGEl Bloc d’Alboraia, mitjançant la regidora Àngels Belloch, ha denunciat que el Projecte de Reforma Interior (PRI) del sector UE-2 Port Saplaya presenta nombroses incongruències i defectes. A més, va ser aprovat a finals de juliol i exposat a informació pública durant agost. “Han volgut fer-ho amb agostitat i al·levosia”, ha dit. 

És per aquests i altres motius pel que el Bloc ha demanat la retirada del projecte exposat al públic, que es revise prèviament el Pla General per al compliment de la LUV, que s’aclarisca de manera específica si es tracta d’un PRI amb reclassificació de sòl o no, i que es complisca la Sentència 115 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. 

Aquest sector correspon al lloc que actualment ocupa el centre comercial Alcampo, en primera línia de costa. Els terrenys, a finals de juliol, foren requalificats de sol terciari a residencial, en una de les majors operacions urbanístiques dels darrers temps que ha conegut Alboraia. 

D’altra banda, “el projecte suposa un increment de població significatiu i no han estat calculats i justificats els serveis necessàries per a la nova població: abastament d’aigua potable i suficiència de la xarxa d’abastiment; evacuació d’aigües residuals a la xarxa de clavegueram i suficiència de capacitat de la xarxa; i evacuació de pluvials”. 

Les al·legacions presentades per la regidora del Bloc també denuncien que el projecte presentat no resol l’excès de volumetria existent a Saplaya reconegut per la Sentència número 115, de 28 de gener de 2002, del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. En ella es diu que per a la volumetria construïda, manquen zones dotacionals i verdes, a més de què existeix un efecte pantalla front la mar “superior a las peores etapas del desarrollismo”. 

El Bloc Nacinalista Valencià d’Alboraia també critica que es pretén crear un viari i un aparcament soterrat 2.60 metres sota el nivell de la mar, però no està prevista la reposició del servei de desguàs d’una séquia-col·lector que evacua pluvials i que discorre per la zona. D’altra banda, la zona està afectada pel risc d’inundabilitat. Per tant, en compliment del PATRICOVA, cal fer un estudi d’inundabilitat que justifique la viabilitat de la proposta front a aquest risc tot preveient, en el seu cas, les mesures correctores adients. 

L’estudi de paisatge no ha tingut en compte l’entorn del projecte, i així, s’ha dissenyat un espai com si estiguera aïllat. Resulta particularment inadequat que els edificis més alts es situen vora l’entorn de l’Ermita dels Peixets i la desembocadura del Barranc de Carraixet. Una altra de les mancances que ha detectat el Bloc és que la documentació presentada pel PP resulta contradictòria ja que segons quin document es consulte es reclassifica sòl o no, qüestió essencial per tal de poder conèixer el contingut real de la proposta.